Programi

Operacija grad trenutno provodi trogodišnji strateški plan u periodu od 2019. - 2022. Strateški ciljevi organizacije u narednom periodu su: 

Četiri programa Operacije grad obuhvaćaju aktivnosti i projekte koje organizacija provodi i izravno su utemeljeni na osnovnim ciljevima organizacije.

Prvi program, “Su-upravljanje Pogonom”; drugi program, “Institucionalna inovacija i kulturna politika”; treći program, “Osnaživanje lokalnih scena, prijenos znanja i umrežavanje”;  četvrti program “Upgrade”.

Su-upravljanje Pogonom

Su-upravljanje Pogonom temeljni je program Operacije grad usmjeren na praktičnu provedbu civilno-javnog partnerstva u upravljanju infrastrukturom za mlade i nezavisnu kulturu u Zagrebu.

Institucionalna inovacija u kulturi i sudioničko upravljanje

Institucionalna inovacija te pitanja kulturne politike su teme kojom se ova organizacija kontinuirano bavi od svog osnutka. S jedne je strane Operacija grad pokrenula procese koji imaju unaprijediti i inovirati polje kulturne politike u onom segmentu koji obuhvaća kvalitetno upravljanje prostorima nezavisne kulture i mladih, a s druge se strane afirmirala kao resursna organizacija za pitanja sudioničkog upravljanja i javno-civilnog partnerstva.

Osnaživanje lokalnih scena, prijenos znanja i umrežavanje

Operacija grad ovaj program, u različitim formatima i opsezima provodi od samih početaka svog djelovanja (2006.) te je postala prepoznata kao organizacija koja posjeduje resurse i kapacitete za prijenos znanja u području sudioničkog upravljanja u kulturi te za osnaživanje suradničkih i partnerskih organizacija na lokalnoj, nacionalnoj te regionalnoj/međunarodnoj razini.

Upgrade

Fokus djelovanja Operacije grad, koji se tijekom posljednjih nekolimo godina transformirao u zaseban program, jest rad na suradnji i povezivanju kulture s drugim područjima djelovanja, primarno putem djelovanja platforme Upgrade. Platforma Upgrade je nastala kao proces promišljanja i nadograđivanje modela su-upravljanja Pogonom kroz interdisciplinarni pristup, razvojem novog modela koji bi u sebe uključio i druge civilnodruštvene aktere koji ne djeluju isključivo u području kulture. Tako je došlo do konceptualizacije i zagovaranja modela društveno-kulturnog centra kao novog institucionalnog modela korištenja i upravljanja javnom infrastrukturom koja je namijenjena za transdiciplinarne i transsektorske potrebe kulture, organizacija civilnog društva i lokalne zajednice. U procesu zajedničkog modeliranja i promišljanja, definirana je interkulturalnost kao sadržajni fokus budućeg društveno-kulturnog centra u Zagrebu te je od tada dio zagovaračkih aktivnosti Saveza usmjeren ka osnivanju Interkulturnog društvenog centra kao institucionalne inovacije primjerene novonastalim okolnostima djelovanja i života u gradu.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.