Operacija grad

Operacija Grad (prije: Savez udruga Operacija grad; Savez za centar za nezavisnu kulturu i mlade – SZC) je osnovana s ciljem poticanja razvoja nezavisne kulture te samoorganiziranog djelovanja mladih, što ostvaruje okupljanjem organizacija i pojedinaca te organiziranjem različitih kulturnih sadržaja od manifestacija i javnih rasprava, preko edukacijskih i istraživačkih programa do izdavanja publikacija. Organizacija trenutno ima 27 članica.

Misija

Operacija grad okuplja različite aktere u inicijativama zagovaranja i razvoja inovacija u sudioničkom upravljanju u kulturi i urbanoj transformaciji, promiče vrijednosti jednakog pristupa kulturi te radi na poboljšanju uvjeta djelovanja organizacija nezavisne kulture i mladih.

Vizija

Nezavisna kultura i mladi kao utjecajni akteri razvoja lokalnih sredina.

Programi

  • Su-upravljanje Pogonom
  • Institucionalna inovacija i kulturna politika
  • Osnaživanje lokalnih scena, prijenos znanja i umrežavanje
  • Uključiva urbana transformacija

Članice

Organizacije članice djeluju na područjima nezavisne kulture te aktivnosti mladih i za mlade. Te organizacije provode projekte i aktivnosti u raznovrsnim poljima kao što su aktivno sudjelovanje mladih u društvu, kultura mladih i stvaralaštvo mladih, urbana kultura, suvremena umjetnost, kazalište, ples, performans, neformalna edukacija na različitim područjima, informiranje mladih, novi mediji i tehnologije, mobilnost mladih, politike za mlade, kulturne politike, arhitektura i urbanizam, glazbena kultura, film i video itd.

Povijest 

Operacija grad je nastala na inicijativu zagrebačkih organizacija, koje su još početkom 2005. godine zajednički pokrenule javnu raspravu i zagovaračku kampanju za unapređenje položaja nezavisne kulture i mladih u gradu Zagrebu. Incijatori su: 2 nacionalne mreže (Savez udruga Klubtura / Mreža Clubture koja djeluje na području nezavisne kulture i Mreža mladih Hrvatske koja djeluje na području mladih), organizacije okupljene oko suradničke platforme Zagreb – Kulturni kapital Evrope 3000 (Autonomni kulturni centar, Bacači sjenki, BLOK, Centar za dramsku umjetnost, Multimedijalni institut, Platforma 9.81, Udruženje za razvoj kulture, WHW) te zagrebački neprofitni klubovi za kulturu i mlade (MaMa, Močvara i Attack!).

Nakon serije tribina, u rujnu 2005. inicijatori su kao dio platforme Zagreb - Kulturni kapital Evrope 3000 organizirali 10-dnevnu manifestacija Operacija:Grad koja se održala u napuštenom industrijskom kompleksu Badel u Zagrebu. Operacija:Grad okupila je 26 organizacija i inicijativa s namjerom afirmacije novih modela kulturnog programiranja, inovativnih modela iskorištavanja prostora te širenja javnoga prostora. S obzirom na tadašnje lokalne kulturno-političke prilike projekt je imao snažnu dimenziju povećavanja vidljivosti nezavisne produkcije, proboj u širu javnost te zagovaranje potreba lokalnog kulturnog sektora i sektora mladih.

Neformalna incijativa registrirana je kao Savez za centar za nezavisnu kulturu i mlade 16.8.2006. godine, a osnivačka skupština održana je 1.6.2006. Od tada do 2009. godine aktivnosti Saveza prvenstveno su bile usmjerene uspostavljanju POGONa – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade u Zagrebu kao ustanove mješovitog tipa (civilno-javno partnerstvo) kroz inovativni model programiranja i upravljanja.

Operacija grad je 2008. godine s Gradom Zagrebom suosnovala javnu ustavnu POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade s kojim su-upravlja Centrom. Jedna od glavnih funkcija organizacije je u svom formalnom članstvu okupiti organizacije korisnice prostora Centra. Učlanjivanjem u Operaciju grad članice ravnopravno sudjeluju u upravljanju Centrom što između ostalog podrazumijeva usuglašavanje i donošenje ključnih upravljačkih odluka (npr.izbor ravnatelja), uspostavljanje modela korištenja resursa i programskog odlučivanja kao i permantentnu evaluaciju i unapređivanje tog modela.

Slijedom toga, organizacija je 2009. i 2010. godine značajno proširila svoje članstvo. S obzirom da je uspostavljanjem javne ustanove primarni cilj Saveza za Centar za nezavisnu kulturu i mlade ostvaren, organizacija je promijenila ime u Savez udruga Operacija grad i redefinirala svoje ciljeve u sljedeće:

  1. Okupljati organizacije nezavisne kulture i mladih te javnim zagovaranjem za promjenom institucionalnog i socio-kulturnog okvira raditi na poboljšanju uvjeta djelovanja u polju nezavisne kulture i mladih.
  2. Doprinijeti uspostavljanju nezavisne kulture i mladih kao utjecajnih aktera u razvoju grada Zagreba.
  3. Razvijati suradnju s Gradom Zagrebom na području svoje djelatnosti, a osobito u razvitku Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade.
  1. godine organizacija je promijenila ime u Operacija grad.

ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE:

Operacija:grad bila je desetodnevna manifestacija koja se 2005. godine održala u napuštenom industrijskom kompleksu Badel u Zagrebu. Operacija:grad okupila je 26 organizacija i inicijativa s namjerom afirmacije novih modela kulturnog programiranja, inovativnih modela iskorištavanja prostora te širenja javnoga prostora. S obzirom na tadašnje lokalne kulturno-političke prilike, projekt je imao snažnu dimenziju povećavanja vidljivosti nezavisne produkcije, proboj u širu javnost te zagovaranje potreba lokalnog kulturnog sektora i sektora mladih.


- Matija Mrakovčić i Ivana Pejić


Pročitajte više na kulturpunkt.hr

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.