Provedeni razgovori s mladima o potrebama u kulturi i pristupu kulturnim sadržajima

Od samog svog početka Operacija grad osnovana je s idejom zagovaranja prostora za nezavisnu kulturu i mlade, što je rezultiralo osnivanjem Pogona kao centra za nezavisnu kulturu i mlade. Iako je glavni fokus ostao na prostorima za nezavisnu kulturu, mladi, kao važni kreatori i konzumenti nezavisne kulture, ostali su važan faktor u radu Operacije grad. No, s vremena na vrijeme, pogotovo kako se generacije na nezavisnokulturnoj sceni izmjenjuju te i sam grad i cijeli svijet mijenjaju, potrebno je strukturirano pričati s mladima o tome što žele i trebaju, što im nedostaje, da mogu istinski uživati u tome što im kultura nudi. Za nas, takav kontinuirani dijalog važan je kako bi organizacija uvijek mogla zagovarati ono što je mladima potrebno i balansirani pristup razvoju kulture koji ne zapostavlja potrebe niti jedne skupine koja živi u našoj zajednici. To je posebno važno i otkad je Operacija grad počela raditi na Platformi Upgrade, inicijativi za osnivanje interkulturnog društvenog centra kao prostora za kulturu i integraciju. Zbog toga nam je bilo važno posebno pričati i s mladim osobama koje dolaze iz često marginaliziranih skupina, čije se sudjelovanje često ne uzima u obzir, a njihova ekskluzija ne percipira. Na ovaj način želimo vidjeti kako u našem zagovaranju tražiti rješenja koja nisu samo inkluzivna za većinu, već za sve, u pravom smislu interkulturnost.

Rezultat tog promišljanja ovaj je izvještaj, gdje dijelimo sa svima što su nam mlade osobe rekle u ovom dvomjesečnom dijalogu, koje su njihove potrebe u kulturi, što im ograničava pristup kulturnim sadržajima i za nas također vrlo važno pitanje, kako vide ulogu društveno-kulturnih centara, kao fokalne točke zagovaračkih napora Operacije grad.

Za kraj, ovaj izvještaj predstavlja samo mali dio onoga što želimo napraviti i postići svojim djelovanjem. Mladi ljudi s kojima smo razgovarali, uključujući i predstavnici_e manjinskih i marginaliziranih skupina, osobe su s kojima želimo dalje razvijati svoje programe slušajući njihove potrebe i nastojeći ih najbolje što možemo uklopiti u cjelovitost svoga djelovanja: programski, obrazovno, zagovarački i institucionalno.

Preuzimanje izvještaja: https://operacijagrad.net/system/publication/document/13/izvještaj_mladi_2022.pdf

--------------------------------

Ovo istraživanje provedeno je u sklopu projekta „Kulturna politikza odozdo - Od dobrih praksi društveno-kulturnih centara do održivog okvira za sudioničko upravljanje“, koji financira Fond za aktivno građanstvo i projekta „Kultivist - Mladi kulturni aktivisti Zagreba“, koji financira Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade. Mišljenja iznesena u ovom istraživanju predstavljaju viđenja sudionika_ca i ne odražavaju nužno mišljenja Operacije grad, Fonda za aktivno građanstvo i Grada Zagreba.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.