Program Animiranja odabran za kulturno-umjetničku razmjenu u OKC Abraševiću u Mostaru

Nakon pregleda svih prijava, Programski savjet Pogona - Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade u suradnji s organizacijskim timom iz OKC Abrašević odabrali su program koji najviše odgovara na poziv, potrebe prostora OKC Abrašević te ima elemente participativnosti.

Odabrani program za REG.LAB. razmjenu kulturno-umjetničkih programa i umjetničke mobilnosti koji će u rujnu, 2023. gostovati u OKC Abrašević u Mostaru, BiH  jest program "Animiranja" autorica Katrin Novaković i Dorotee Radušić.

O PROGRAMU ANIMIRANJA

Sadržaj programa Animiranja sastoji se od tri dijela.Prvi dio je izložba vlastitih umjetničkih animiranih filmova. Filmove povezuju teme koje vuku inspiraciju iz kultura raznih krajeva naše regije.Drugi dio je radionica stop animacije, tehnike kreativnog izričaja u kojem se fizičkom manipulacijom nepokretnih predmeta udahnjuje život i stvara prividan pokret. Za vrijeme trajanja radionice otvorit će se vrata i drugim posjetiteljima pa će radni prostor postati i izložbeni prostor u kojem je moguće vidjeti proces izrade animiranog filma. Polaznici će tijekom radionice realizirati svoje vlastite filmove, nakon čega slijedi treći dio, a to je projekcija njihovih filmova publici te će se na taj način stvoriti cirkulacija kulturno-umjetničkog djelovanja.

O AUTORICAMA

Katrin Novaković diplomirala je preddiplomski studij na Umjetničkoj akademiji u Splitu 2012. na odsjeku Film i video. 2015. odrađuje stručnu praksu u studiju za animaciju Trikk17 u Hamburgu u Njemačkoj. Magistrirala je Animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Njeni nagrađeni studentski filmovi prikazuju se na festivalima diljem svijeta. Nakon studija radi razne glazbene spotove i namjenske filmove u tehnici stop animacije te surađuje s glazbenicima stvarajući vizual na njihovu glazbu kao VJ. Od 2019. vodi radionice stop animacije za djecu i odrasle.U 2020. bila je u selekciji natjecateljskih filmova i članica stručnog žirija na nekoliko festivala animiranih filmova. Članica je Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD), ogranak animiranog filma u profesiji redatelj-animator.

Dorotea Radušić završava preddiplomski studij Novih medija te diplomski studij na smjeru Animirani film. Njezini studentski filmovi obišli su Hrvatske i svjetske festivale a film Holtz Marija nagrađen je posebnim priznanjem žirija na festivalu Supertoon. Vodi brojne radionice animiranog filma. Od 2020. Radi u studiju Recircle kao animatorica. Članica je Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika (HUiU).

 

Programska razmjena se realizira u sklopu projekta Regional Lab: New Culture Spaces and Networks as drivers of an Innovative and Sustainable Bottom-up Development of Regional Collaboration

U razmjeni sudjeluju mreže i kulturni centri iz regije: Anibar (Kosovo), Jadro Asocijacija (Sjeverna Makedonija), Operacija grad i Pogon (Hrvatska), Asocijacija NKSS i KC Magacin (Srbija) i OKC Abrašević (BiH).

Svrha Programske razmjene jest potaknuti cirkulaciju kulturno-umjetničkih programa, jačanje kulturne suradnje te razvoj ko-produkcija nezavisnih kulturnih organizacija unutar regije.

VIŠE O REG.LAB PROJEKTU

Regional Lab: New Culture Spaces and Networks as drivers of an Innovative and Sustainable Bottom-up Development of Regional Collaboration (REG.LAB) je projekt koji je podržala Kreativna Europa: potprogram – EACEA Projekti kulturne suradnje u zemljama Zapadnog Balkana, 39/2019 “Strengthening cultural, cooperation with and competitiveness of cultural and creative industries in the Western Balkans”. Poziv je u potpunosti financiran kroz program “Instrument pretpristupne pomoći” (IPA II).

Projekt proizlazi iz postojećih iskustava i suradnji te nastavlja razvijati regionalnu i europsku razmjenu, stvarajući dinamične programe umjetničke razmjene između kulturnih centara i proizvodeći znanja o novim participativnim modelima djelovanja temeljeno na dokazima. Projekt istovremeno radi na izgradnji kapaciteta i vještina umjetnika i kulturnih radnika za regionalno i međunarodno djelovanje te podiže vidljivost regionalne suradnje na lokalnoj i europskoj razini.

Projekt provodi konzorcij sastavljen od partnerskih organizacija iz šest zemalja Jugoistočne Europe – predvođen je Kooperativom – Regionalnom platformom za kulturu i projektnim partnerima: Anibar (Kosovo), Društvo Asociacija (Slovenija), NKSS from (Srbija), Jadro Association | Јадро Асоцијација | Jadro Asociacioni (Sjeverna Makedonija), Operacija grad (Hrvatska) i OKC Abrašević (Bosna i Hercegovina).

Operacija grad jedna je od partnerskih organizacija na regionalnom projektu REG.Lab čiji je nositelj Kooperativa - Regionalna platforma za kulturu. Pogon - zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade surađuje u organizaciji i koordinaciji razmjena u sklopu projekta. Osim slanja naših organizacija u druge društveno-kulturne centre, zajednički organiziraju i gostovanja regionalnih kulturno-umjetničkih programa u Pogonu Jedinstvo. 

Kooperativa - Regionalna platforma za kulturu je regionalna mreža organizacija i nacionalnih mreža koje djeluju u području nezavisne kulture i suvremene umjetnosti u Jugoistočnoj Europi. Platformu je zajednički osnovala 21 organizacija nezavisne kulture iz zemalja regije: Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije i broji 38 aktivnih članova, aktivnih u svim područjima suvremenog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva. Aktivnosti platforme uključuju implementiranje zajedničkih projekata u okviru programa razmjene i suradnje, okupljanje i umrežavanje zagovornika nezavisne kulture, produkciju znanja i osiguravanje informacija, cjeloživotno obrazovanje i osposobljavanje, razvoj kulturnih i zagovaračkih politika te zagovaranje za razvoj stabilnih financijskih mehanizama koji podržavaju suradnju i razvoj nezavisnih kulturnih organizacija u Jugoistočnoj Europi. Više o Kooperativi pronađite na njihovoj internetskoj stranici i Facebooku

Operacija grad

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.