Predizborni zahtjevi: ZA JAVNU KULTURU DOSTUPNU SVIMA

Podržavamo predizborne zahtjeve Clubture mreže za javnu kulturu dostupnu svima! Zahtjevi adresiraju konkretne štetne prakse Ministarstva kulture i medija u prethodna dva mandata te se iznose prijedlozi za poboljšanje, s ciljem da se u nadolazećem razdoblju otvori prostor za stvaranje novog i uključivog smjera za razvoj kulturnih politika.

Zahtjeve možete vidjeti OVDJE 


Zahtjeve možete podržati svojim potpisom OVDJE


Uključite se i podržite kampanju kroz potpisivanje zahtjeva, dijeljenje objava i komunikaciju s partnerima i suradnicama!


Potpisi se skupljaju do 15.4. i bit će javno objavljeni na www.clubture.org 
--------------------------------------------------------------------------
O kampanji


Savez udruga Klubtura prethodnih je godina provodio analize sustava javnog financiranja Ministarstva kulture i medija i bio angažiran oko praćenja procesa donošenja novog Zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi u 2022. godini.


U komunikaciji s ostali akterima iz civilnog društva u kulturi, kulturnim radnicima i radnicama, umjetnicima i umjetnicama formulirani su zahtjevi koji se tiču nužnih poboljšanja uvjeta rada u kulturnoumjetničkom sektoru, unapređenja sustava javnog financiranja Ministarstva kulture i medija, transparentnosti donošenja odluka te uključivanja civilnog društva u procese strateškog planiranja.

Smatramo da političke stranke i politički kandidati, kao i svi donositelji i provoditelji javnih politika, trebaju uzeti u obzir važnost institucionalnog okvira za razvoj kulturnog sektora i podršku javnoj kulturi koju za lokalne zajednice proizvode institucije, udruge, kulturni radnici i umjetnici.

Upozoravamo da se pod hitno trebaju prekinuti prakse netransparentnog donošenja odluka o financiranju i daljnja centralizacija sustava javnog financiranja kulture i umjetnosti.

Upozoravamo na neodrživost sustava javne kulture koji perpetuira neprimjerene radne uvjete i socijalna prava kulturnih radnika i umjetnika, a osobito njenog najranjivijeg dijela - mladih umjetnika i umjetnica te organizacija civilnog društva iz svih dijelova Hrvatske.

Kampanju ZA JAVNU KULTURU DOSTUPNU SVIMA pratite na našim društvenim mrežama:

Instagram
Facebook

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.