Počela je provedba projekta "The GLUE: Weaving Culture Into Just Transition"

The GLUE (LJEPILO) je projekt Operacije grad i partnerskih organizacija, Ministarstvo prostora iz Srbije te Inštituta za prostorne politike iz Slovenije, koji želi povezati pravednu tranziciju s participativnom demokracijom kroz vizuru kulture i prostora, a na području Jugoistočne Europe (JIE). Projektom želimo adresirati potrebu za multidisciplinarnim pristupom u iznalaženju novih načina na koje se zajednice prilagođavaju procesima pravedne tranzicije i dekarbonizacije, LNOB pristupom (Leave No One Behind). 

Projektom će se uspostaviti mini think-tank koji će okupiti stručnjakinje iz različitih područja djelovanja te im osigurati prostor za promišljanje i diskusiju o novim načinima na koje se zajednice JIE mogu prilagoditi i stvoriti otpornost na klimatske promjene te na društvene i ekonomske pomake koji dolaze s tim promjenama. Projekt će također pokrenuti stvaranje prostora za građane iz lokalnih zajednica da se okupe i podijele svoje svoja viđenja i potrebe u procesima pravedne tranzicije. Pilot ovog procesa će se odviti krajem 2024. godine u Zagrebu. 

Kultura i prostori, ljepila lokalnih zajednica, imaju ključnu ulogu u ovi procesima te nude jedinstvenu perspektivu i vizuru koja će biti testirana i razvijena kroz ovaj projekt i njegovim nastavkom. 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.