Otvorene prijave za Programsku razmjenu s OKC Abrašević u Mostaru

Pozivamo umjetnike/ce, kulturne radnike i profesionalce s područja cijele Hrvatske da do 3. svibnja 2023. u ponoć prijave kulturno-umjetničke programe za Programsku razmjenu s Omladinskim kulturnim centrom Abrašević (OKC Abrašević) u Mostaru.

Odabrani program će u OKC Abrašević U mostaru imati priliku gostovati u razdoblju od 15. do 30. rujna 2023. godine

Programska razmjena se realizira u sklopu projekta Regional Lab: New Culture Spaces and Networks as drivers of an Innovative and Sustainable Bottom-up Development of Regional Collaboration

U razmjeni sudjeluju mreže i kulturni centri iz regije: Anibar (Kosovo), Jadro Asocijacija (Sjeverna Makedonija), Operacija grad i Pogon (Hrvatska), Asocijacija NKSS i KC Magacin (Srbija) i OKC Abrašević (BiH).

Svrha Programske razmjene jest potaknuti cirkulaciju kulturno-umjetničkih programa, jačanje kulturne suradnje te razvoj ko-produkcija nezavisnih kulturnih organizacija unutar regije.

O OMLADINSKOM KULTURNOM CENTRU ABRAŠEVIĆ

OKC Abrašević je jedini omladinski kulturni centar u Mostaru, a baštini tradiciju staru više od 90 godina. Abrašević je osnovan 1926. godine kao radničko kulturno umjetničko društvo. Centar se nalazi u središnjoj zoni, na bulevaru, dijelu grada poznatom kao “ničija zemlja”. Tijekom rata Abrašević je uništen, a mladi su ga uspjeli obnoviti i učiniti funkcionalnim i otvorenim javnim prostorom.

Abrašević je postao poznat i relevantan javni prostor, posvećen različitim alternativnim žanrovima glazbe, interkulturalnim aktivnostima, umjetnosti i osnaživanju mladih. Svake godine Abrašević organizira oko 150 događanja.

OKC Abrašević također surađuje i provodi projekte s partnerima iz Europe i ostatka svijeta. Projekti su usmjereni na mlade, kulturu, umjetnost, medije i javne prostore.

Program koji će gostovati u OKC Abraševiću bit će otvoren široj javnosti i besplatan za krajnje korisnike (lokalnu zajednicu). 

Više o OKC Abraševiću možete pročitati na njihovoj internetskoj i facebook stranici.

  PROSTORNE I TEHNIČKE MOGUĆNOSTI ZA PRIJAVLJENE PROGRAME

OKC Abrašević u sklopu ove kulturno-umjetničke razmjene pruža mogućnost korištenja prostora dvorane koja je najprikladnija za koncertne programe, radionice, izložbe, stand-up komediju i projekcije, a kod evaluacije će se razmotriti i ostali sadržaji koji odgovaraju prostoru. 

Dimenzije sale su 23m (dužina) x 8m (širina), a u sali se nalazi bina dimenzije 5.5m (dužina) x 8m (širina).

3D vizual dvorane:

Tlocrt:

Oprema u OKC Abrašević raspoloživa za korištenje:

 • 6 kW razglas P-audio
 • 6 monitorskih linija na bini
 • Svi potrebni mikrofoni za ozvučavanje benda/performansa (Shure SM58, Shure SM57, PG81, Beta52 itd.)
 • 11 LED PARova, 5 Blinder svjetala, 4 moving head svjetla.
 • Projekcijsko platno 2m x 2m
 • Projektor Epson
 • Mikseta PreSonus 24 kanala
 • Mikrofonski stalci
 • 60 stolica

Fotografije prostora: 1, 2, 3 i 4.

TKO SE MOŽE PRIJAVITI NA PROGRAMSKU RAZMJENU

 • Kulturni radnici/e, umjetnici/e, kustosi, stručnjaci u kulturi, umjetničke organizacije i organizacije u kulturi.

ŠTO SE PRIJAVLJUJE NA PROGRAMSKU RAZMJENU

 • Kulturno-umjetnički programi u formatima prilagođenim mogućnostima OKC Abraševića te zadanom financijskom okviru navedenom u Pozivu; 
 • Programi producirani/dovršeni do gostovanja u Mostaru;
 • Poželjni su programi koji imaju interaktivne elemente, uključuju popratne aktivnosti koje doprinose aktivnom sudjelovanju zajednice, poput razgovora, radionica i diskurzivnih formata.

TROŠKOVI PROGRAMSKE RAZMJENE

Ovim pozivom pokrivaju se sljedeći troškovi*: 

 • put, smještaj, transport, dnevnice i putno osiguranje u maksimalnom iznosu od 3700 eura
 • umjetnički honorar/i u ukupnom iznosu od 1000 eura (mora biti isplaćeno kao drugi dohodak/ugovor)
 • troškove montaže i demontaže (postava), uključujući tehničku podršku, preuzima OKC Abrašević

*Sve navedene stavke izražene su u bruto II iznosima (ukupni trošak).

Program će biti promoviran u sklopu redovnih aktivnosti promocije i komunikacije domaćina, OKC Abraševića te provoditelja i partnera projekta.

ODABIR PROGRAMA

Odabir vrši Programski savjet Pogona - Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade prema kvaliteti prijave i usklađenosti financijskog plana s budžetskim mogućnostima navedenim u pozivu.

Formati programa koji su interaktivni, uključuju popratne aktivnosti koje doprinose aktivnom sudjelovanju publike poput razgovora, radionice i sl. doprinose dodatnom pozitivnom vrednovanju programa. 

PROCES PRIJAVE

Prijava se šalje u digitalnom obliku, putem online obrasca na sljedećoj poveznici.

Prijave su otvorene od 3. travnja do 3. svibnja 2023.

O rezultatima Poziva svi će prijavitelji biti obaviješteni putem maila, najkasnije 15 dana od datuma zatvaranja prijave. Sva pitanja vezana uz poziv i prijavu možete uputiti na: valentina@operacijagrad.net

VIŠE O REG.LAB PROGRAMSKOJ RAZMJENI

Programska razmjena jedna je od aktivnosti REG.LAB projekta usmjerena na cirkulaciju umjetničkih djela i produkcija unutar regije kroz razmjenu programa između nezavisnih kulturnih centara - centra Anibar (Peć), Kulturnog centra Magacin (Beograd)/NKSS, Omladinskog kulturnog centra “Abrašević” (Mostar), Sociokulturnog prostora Centar Jadro (Skoplje)/Jadro i Pogona – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade (Zagreb)/Operacija grad

Razmjena stvara okvir za početak programske suradnje, istovremeno otvarajući mogućnost intenziviranja suradnje s drugim kulturnim centrima iz Europske unije. Unutar REG.LAB projekta predviđeni su različiti formati programskih razmjena, usmjereni na sudjelovanje publike te participativne modele (umjetničkog) djelovanja, od posebno osmišljenih participativnih umjetničkih projekata s lokalnom zajednicom do susreta s publikom.

Programska razmjena namijenjena je:

 • umjetnicima i kustosima iz regije koji će dobiti priliku predstaviti svoj rad i/ili surađivati sa suradnicima iz drugih zemalja (u svrhu umrežavanja, diverzifikacije publike, upoznavanja nezavisnih kulturnih scena u drugim zemljama);
 • osoblju uključenom u programiranje i upravljanje centrima, a koje će uspostaviti snažne profesionalne veze;
 • lokalnim zajednicama, kojima će se omogućiti prilika da upoznaju umjetnike i umjetnička djela drugih umjetničkih scena iz regije i EU, kao i sudjelovanje u programima.

 

VIŠE O REG.LAB PROJEKTU

Regional Lab: New Culture Spaces and Networks as drivers of an Innovative and Sustainable Bottom-up Development of Regional Collaboration (REG.LAB) je projekt koji je podržala Kreativna Europa: potprogram – EACEA Projekti kulturne suradnje u zemljama Zapadnog Balkana, 39/2019 “Strengthening cultural, cooperation with and competitiveness of cultural and creative industries in the Western Balkans”. Poziv je u potpunosti financiran kroz program “Instrument pretpristupne pomoći” (IPA II).

Projekt proizlazi iz postojećih iskustava i suradnji te nastavlja razvijati regionalnu i europsku razmjenu, stvarajući dinamične programe umjetničke razmjene između kulturnih centara i proizvodeći znanja o novim participativnim modelima djelovanja temeljeno na dokazima. Projekt istovremeno radi na izgradnji kapaciteta i vještina umjetnika i kulturnih radnika za regionalno i međunarodno djelovanje te podiže vidljivost regionalne suradnje na lokalnoj i europskoj razini.

Projekt provodi konzorcij sastavljen od partnerskih organizacija iz šest zemalja Jugoistočne Europe – predvođen je Kooperativom – Regionalnom platformom za kulturu i projektnim partnerima: Anibar (Kosovo), Društvo Asociacija (Slovenija), NKSS from (Srbija), Jadro Association | Јадро Асоцијација | Jadro Asociacioni (Sjeverna Makedonija), Operacija grad (Hrvatska) i OKC Abrašević (Bosna i Hercegovina).

Operacija grad jedna je od partnerskih organizacija na regionalnom projektu REG.Lab čiji je nositelj Kooperativa - Regionalna platforma za kulturu. Pogon - zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade surađuje u organizaciji i koordinaciji razmjena u sklopu projekta. Osim slanja naših organizacija u druge društveno-kulturne centre, zajednički organiziraju i gostovanja regionalnih kulturno-umjetničkih programa u Pogonu Jedinstvo. 


Kooperativa - Regionalna platforma za kulturu je regionalna mreža organizacija i nacionalnih mreža koje djeluju u području nezavisne kulture i suvremene umjetnosti u Jugoistočnoj Europi. Platformu je zajednički osnovala 21 organizacija nezavisne kulture iz zemalja regije: Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije i broji 38 aktivnih članova, aktivnih u svim područjima suvremenog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva. Aktivnosti platforme uključuju implementiranje zajedničkih projekata u okviru programa razmjene i suradnje, okupljanje i umrežavanje zagovornika nezavisne kulture, produkciju znanja i osiguravanje informacija, cjeloživotno obrazovanje i osposobljavanje, razvoj kulturnih i zagovaračkih politika te zagovaranje za razvoj stabilnih financijskih mehanizama koji podržavaju suradnju i razvoj nezavisnih kulturnih organizacija u Jugoistočnoj Europi. Više o Kooperativi pronađite na njihovoj internetskoj stranici i Facebooku.

Operacija grad

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.