Otvorene prijave za drugu generaciju programa Kultivist

Operacija grad te poziva da se priključiš edukativnom programu koji organiziramo između 4.11. i 2.12.2023., namijenjenom mladim aktivistkinjama i aktivistima koji_e se žele educirati o tome kako zagovarati za kvalitetnije prostore i prostornu infrastrukturu u nezavisnoj kulturi i civilnom društvu.

Prostori su jedno od ključnih problematskih područja za rad u lokalnoj zajednici. U gotovo svim mjestima u Hrvatskoj svjedočimo infrastrukturi koja stoji prazna, propada ili se jednostavno loše i nedovoljno koristi. Od prostora klubova mladih, do prostorija udruga gdje se pružaju socijalne usluge pa sve do kulturno-društvenih prostora gdje idemo na izložbe, recitale, projekcije i koncerte, potrebe ima gotovo svugdje, a mogućnosti često sve manje.

Operacija grad je platforma 27 organizacija koje se bave nezavisnom kulturom i mladima u Zagrebu te koja je osnovala Pogon - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade kao društveno-kulturni centar u Zagrebu koji funkcionira načelima civilno-javnog partnerstva, tj. osnovali su ga i zajednički njime upravljaju Operacija grad i Grad Zagreb. Kroz naš rad usredotočili_e smo se, između ostalog, na očuvanje i razvoj prostora nezavisne kulture, što radimo i kroz našu Mrežu društveno-kulturnih centara gdje podržavamo osnivanje novih društveno-kulturnih centara i razvoj postojećih, poput Pogona, Rojca u Puli, Doma mladih u Splitu, itd.

Ovo je druga godina provedbe edukativnog programa, koji ove godine traje duže te ima širi obuhvat. Ovom edukacijom želimo potaknuti interes i angažman mladih aktivista_kinja da se bave ovom temom s nama pa ako te ova tema zanima, želimo tebe!

Tijekom ovog modularnog, dvomjesečnog programa, imat ćete priliku učiti od stručnjaka_inja koji_e se već dugi niz godina bave razvojem nezavisne kulture, zagovaranjem, javnim politikama te modelima participativnog upravljanja prostorima i javnim dobrima, što Operacija grad aktivno zagovara kao održivo rješenje pitanja prostornih politika. 

 

Neki od predavača_ica su: Mirela Travar - kulturna radnica, predsjednica Operacije grad // Ana Žuvela - stručnjakinja za kulturne politike i prakse kulturnog razvoja i upravljanja // Anka Kekez Koštro - politologinja, stručnjakinja za javne politike i dobro upravljanje // Iva Čukić - Ministarstvo prostora (Beograd), arhitektica, stručnjakinja u području upravljanja i raspolaganja prostornim resursima // Hrvoje Laurenta - kulturni radnik i bivši direktor Kina Europa // Petra Matić - muzeologinja, umjetnica i aktivistkinja te drugi.

 

Program edukacije:

Prvi modul -  Prostori nezavisne kulture i civilnoga društva - 4. i 5.11.2023. (okvirno od 10-15h) - Zagreb, uživo

Drugi modul - Dobro upravljanje - 13.-26.11.2023. Modul se provodi potpuno online, kroz četiri interaktivne online sesije koje će biti tijekom radnog tjedna od 18h, uz koje će polaznici_e imati manje zadatke i čitanje koje će obavljati u svoje slobodno vrijeme. Odabrani polaznici_e dobit će točan raspored naknadno)

Treći modul - Transformativni potencijali sudioničkog upravljanja u kulturi - 2. i 3.12.2023. (okvirno od 10-15h) - Zagreb, uživo 

 

Prisutnost na cijelom programu, koliko je to razumno moguće, obavezno je za sudjelovanje. Svim sudionicima_ama bit će osiguran ručak oba dana modula koji se održavaju uživo.

 

Uz sudjelovanje, od polaznika_ica će se očekivati da po završetku programa izrade individualni ili grupni rad koji se nadovezuje na sadržaje edukativnog programa, a može biti tekst (novinarski članak, esej), istraživački rad, video, događaj ili nešto drugo. Kao pomoć u ovome polaznici_e će imati podršku tima Operacije grad i predavača.

Ako se želite prijaviti, molimo vas da ispunite ovu prijavu: https://forms.gle/vn2duwjjtKPxZFag6, najkasnije do 29.10. do kraja dana.

Za bilo kakva pitanja, slobodno se obratite na sven@operacijagrad.net.

…………………………………………..

Ovaj događaj organizira se uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova te Grada Zagreba.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.