Nudging the ground - gostovanje animiranih filmova kosovskih autora u Pogonu

U petak, 2.6.2023., od 19:30 sati u Velikoj dvorani u Pogonu – Zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade dođite na program “Nudging the ground”, projekcije animiranih filmova s Kosova te javni razgovor i druženje s kosovskim autorima. Program je dio kulturno-umjetničke razmjene koju organiziraju Operacija grad i Pogon u suradnji s kulturno-umjetničkim centrom Anibar u Peću, Kosovo.

Pokušavajući uspostaviti industriju animacije u zemlji koja nema animatorsku tradiciju teško je da teže ne može biti. Upravo je to slučaj Kosova, najmlađe države Europe. Selekcija filmova koje će publika imati prilike vidjeti predstavlja recentnu produkciju nastalu između 2019. i 2022., a autori ovih filmova doprinijeli su stvaranju nekih od najcjenjenijih filmova u povijesti kosovske animacije. Svojim su radom stvorili efekt valova, koji će, kako se čini, prodrmati tlo.

Prikazat će se projekcije filmova:

Oni koji se utapaju drže se za pjenu, Urtina Hoxha, Kosovo, 4' 21'', 2020.

Animacija "Oni koji se utapaju drže se za pjenu" prikazuje kako rat može biti usamljeno iskustvo. Usred padanja bombi, žena vodi svoje dnevne bitke za hranu i preživljavanje. Luta praznim gradskim prostorima koji nestaju iz dana u dan sa svakim padom bombe.

Mardhë, Flaka Kokolli, Kosovo, 4' 17'', 2021.

Beti, ženu u kasnim četrdesetima, srpske sigurnosne snage su zajedno s obitelji potjerale iz njezinog doma u glavnom gradu Kosova prema graničnom selu Blace. S početkom rata 1999. njezina se priča o preživljavanju razvija dok se svijet kojeg je poznavala raspada. Naizgled beskrajni krug okrutnosti koju Beti trpi na svom putu do sigurne luke postaje kolektivna priča o preživljavanju.

N'korniz, Gezim Ramizi, Kosovo, 7' 8'', 2019.

Agron pokušava shvatiti kako se stvari oko njega neće promijeniti ako i sam nije spreman na promjenu.

Shpija, Flaka Kokolli, Kosovo, 6' 44'', 2022.

Dom i utjehu često možemo pronaći u stvarima koje nas posramljuju, zarobljavaju i povrjeđuju. Napustiti takav dom može biti teško, ali imati ga kao utvaru koja vas prati naokolo pokazalo se još težim.

Kona, Shpat Morina, Kosovo, 5' 1'', 2021.

Temeljena na staroj tradicionalnoj svadbenoj pjesmi, “Kona” (u slobodnom prijevodu 'kana' i/ili 'mehndi', tradicija ukrašavanja kože za vjenčanja u brojnim kulturama) je komentar na često neravnopravan i zlostavljački odnos između muža i žene. Konkretno, riječ je o opresivnim muževima koji su počinili femicid, fenomenu od kojeg se u našem društvu često okreće glavu.

Magnet, Arvan Berisha, Kosovo, 6' 10'', 2022.

Dječakova obitelj hipnotizirana je ekranima svojih telefona. Ne razgovaraju, ne smiju se niti ih zanima bilo što osim svjetla njihovih ekrana. Dječak pokušava vratiti svoju obitelj izgradnjom stroja koji će im oduzeti hipnotičke telefone: velikog magneta.

Produkcija Anibar akademije animacije, Anibar Kosovo, 15', 2018.-2022.

Produkcija Anibar akademije animacije napravljena tijekom godina 2018-2022 kao prvi program neformalnog obrazovanja na Kosovu.

Nema jedinstvenog stila, linije naracije ili strukture koja bi definirala borbe likova ovih filmova. No, borba i patnja jeste ono što ih povezuje. Trokut rat-patrijarhat-mentalno zdravlje u srži je svih ovih priča. Čini se kako ovaj trokut povezuje i borbe umjetnika samih. I oni su prošli kroz poslijeratnu progresivnu transformaciju društva.

Filmovi će imati titlove na engleskom jeziku.

Više informacija o programu možete pronaći na linku web najave te na facebook događaju. 
 

O ANIBARU

Anibar je organizacija strastvenih aktivista koja postoji od 2010. godine. Potiče mlade ljude na izražavanje ideja i svjetonazora kroz animaciju te na kontinuiranu raspravu o važnim društvenim temama koje se tiču mladih Kosova. Anibarova misija je posvetiti se razbijanju građanske apatije kroz kulturni aktivizam. Anibar ima tri glavna programa koji uključuju građansko obrazovanje, razvoj kulture i filmsku produkciju, s potprogramom razvoja i upravljanja neiskorištenim javnim prostorima za stvaranje institucionalnog znanja i dobrih praksi upravljanja.

Anibar je stekao reputaciju odgovorne, inovativne i inkluzivne organizacije na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Od 2010. Anibar je dovršio više od 60 projekata i uspješno surađivao s lokalnim i međunarodnim partnerima. Anibar je posebno ponosan na uspješan završetak 13. izdanja Međunarodnog festivala animacije Anibar, jedinog festivala te vrste na Kosovu. Međunarodni festival animacije Anibar je jedno od najvećih kulturnih događanja u Kosovu i iz godine u godinu raste broj posjetitelja, aktivnosti i filmova.


PROGRAM RAZMJENE I UMJETNIČKE CIRKULACIJE

Program razmjene i umjetničke cirkulacije usmjeren je na cirkulaciju umjetničkih djela i produkcija unutar regije kroz razmjenu programa između nezavisnih kulturnih centara - Anibar (Peć), Kulturni centrar Magacin (Beograd), Omladinski kulturni centar “Abrašević” (Mostar), Sociokulturni prostor Centar Jadro (Skoplje) i Pogon – zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade (Zagreb).

U sklopu navedenog programa u 2023. godini odabran je i program “Animiranja” hrvatskih animatorica Dorotee Radušić i Katrin Novaković koji će u rujnu, 2023. gostovati u Omladinskom kulturnom centru Abrašević u Mostaru, BiH.


Programska razmjena dio je projekta "Regional Lab: New Culture Spaces and Networks as drivers of an Innovative and Sustainable Bottom-up Development of Regional Collaboration (REG.LAB)" koji je podržala Kreativna Europa: potprogram – EACEA Projekti kulturne suradnje u zemljama Zapadnog Balkana, 39/2019 “Strengthening cultural, cooperation with and competitiveness of cultural and creative industries in the Western Balkans”. Poziv je u potpunosti financiran kroz program “Instrument pretpristupne pomoći” (IPA II).

Projekt provodi konzorcij sastavljen od partnerskih organizacija iz šest zemalja Jugoistočne Europe – predvođen je Kooperativom – Regionalnom platformom za kulturu i projektnim partnerima: Anibar (Kosovo), Društvo Asociacija (Slovenija), NKSS from (Srbija), Jadro Association | Јадро Асоцијација | Jadro Asociacioni (Sjeverna Makedonija), Operacija grad (Hrvatska) i OKC Abrašević (Bosna i Hercegovina).

Operacija grad

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.