Prijave: Napredna radionica produkcije svjetla i zvuka

Nakon više godina organizacije početničkih radionica produkcije svjetla i zvuka, ove godine konačno nešto i za napredne!

Operacija grad i Pogon pozivaju sve osobe koje se profesionalno bave tehničkom produkcijom da se prijave na prvu naprednu radionicu produkcije svjetla i zvuka koju će voditi stručnjaci Filip Pacak i Andrija Santro. Cilj radionice je osobama koje se već potpuno ili djelomično profesionalno bave tehničkom produkcijom kulturnih i drugih javnih događaja pružati napredna znanja rada sa softverom i različitom opremom, kako bi obogatili svoje znanje i vještine te unaprijedili svoj daljnji profesionalni razvoj u svijetu tehničke produkcije.

Radionica će se odviti kroz dva odvojena programa, produkcija svjetla i produkcija zvuka, a oboje će se sastojati od tri modula:

1. Predavanja s praktičnim radom

Produkcija svjetla

13.-16.5. svakim danom 17-20 h

Produkcija zvuka

28. i 29.5. svakim danom 10-16 h

 

2. Laboratorijske vježbe

Laboratorijske vježbe bit će periodi slobodnog rada polaznika_ca s opremom i izvršavanje zadataka, uz nadzor mentora, kako bi se stekla praksa, iskustvo i sigurnost u radu s opremom. Fleksibilni termini u svibnju i lipnju (dogovor s polaznicima_ama)

 

3. Praksa na događaju

Za kraj programa, svaki polanik_ica dobit će priliku raditi na tehničkoj produkciji jednog događaja uživo, kako bi se potvrdilo novostečeno znanje. Nakon laboratorijskih vježbi, do kraja 2024. Dogovoreno i organizirano uz podršku mentora i organizatora edukacije.

 

* Zbog malog broja mjesta te datuma održavanja radionica, svaka osoba se može prijaviti samo na jednu radionicu – produkcije svjetla ili zvuka *

Predavanja i laboratorijske vježbe bit će izvedeni u Pogonu Jedinstvo te moguće u prostoru Kluba Močvara.

 

Program radionice za produkciju svjetla pokrit će:

Teorijski dio:

- Upoznavanje s rasvjetnim aparatima i popratnom opremom

- Temeljne zakonitosti u elektrotehnici

- Upoznavanje s upravljačkom konzolom za rasvjetu

- Rad u softveru, programiranje i upravljanje rasvjetom (program Chamsys MagicQ)

Praktični dio:

- Montaža i spajanje svjetla za kazališno/glazbeni performans i izložbu

- Programiranje i upravljanje rasvjetom za specifičnu situaciju

- Troubleshooting u svijetu scenske rasvjete.

- Analiza postavljenog dizajna svjetla, komentari i prijedlozi

 

Program radionice za produkciju zvuka pokrit će:

Teorijski dio:

- digitalna tehnologija (AD/DA konverzija, USB, komunikacijski protokoli, sample i bit rate...)

- akustika i psihoakustika - ljudsko uho i kako čujemo, utjecaj prostora na raspoznavanje zvuka i lokalizaciju izvora, korekcija razglasnih sistema ovisno o akustičnoj problematici prostora

- napredne tehnike za korištenje tonskih alata (EQ, dinamični processing, efekti...)

- mikrofonske tehnike snimanja u različite svrhe (kazališta, zborovi, koncerti, govor)

Praktični dio:

- postavljanje i uštimavanje surround sistema

- mikrofonske tehnike i snimanje

- postprodukcija snimljenog materijala

- live mix i troubleshooting

- postavljanje raznih digitalnih i analognih miksera

- streaming

- lemljenje kablova

 

Biografije predavača:

Andrija Santro, predavač/mentor na programu produkcije svjetla

Andrija je umjetnik i jedan od najtraženijih freelancera na hrvatskoj glazbenoj sceni posljednjih 5 godina. Radi svjetlo za koncerte, festivale, kazališne predstave, izvedbene umjetnosti i izložbe od 2010. Ali njegova apsolutna specijalnost je clubbing s referencama poput Dimensions Festivala, Momento Demento, Terranea, Seasplash Festivala, Goulash Disko, Freemental i mnogih drugih. Diplomirao je na Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu 2008. godine, iste godine uključio se u AKC Mediku, bivši squat koji mu je dao snažnu DIY etiku i nevjerojatan osjećaj za rješavanje problema u nemogućim uvjetima. Činjenica da je i glazbenik koji je nastupao s Bamwiseom, I-tal Jamom, Pridjevima i Digitron Soundsystemom daje mu odličan osjećaj za glazbu. Osim toga, Andrija kontinuirano dijeli svoje znanje i održao je nekoliko radionica u različitim obrazovnim programima, kao i unutar programa “Pogonov Inkubator” za izgradnju kapaciteta mladih ljudi i tehničara u području nezavisne kulture.

 Filip Pacak, predavač/mentor na programu produkcije zvuka

Filip je već više od 10 godina u glazbenom poslu kao tonski tehničar, počevši od snimanja i obrade u studiju, do live zvuka. Nakon završetka studija audio produkcije (SAE institut), počeo je raditi u klubu Močvara, gdje je imao priliku raditi s velikim imenima u industriji, što ga je odvelo na poslove diljem Hrvatske s raznim bendovima, festivalima i predstavama. Također je imao priliku ići na turneje diljem Europe s nekoliko bendova, što mu je omogućilo upoznavanje različitih principa glasnoće i audio postavki. Tijekom učenja na festivalima i predstavama, uspio je razviti vještine u postavljanju svjetala, programiranju i pripremi pozornice. Tijekom tih godina radio je na više od 800 koncerata i postavio više od 100 pozornica, izložbi, instalacija i kazališnih predstava. Skupio je razna iskustva i održao brojne radionice usmjerene na postavljanje i dizajn zvuka. Također je bio mentor i učitelj unutar Pogonovog edukacijskog programa "Pogonov Inkubator", prilagođenog potrebama nezavisne kulturne scene.

 

Prijaviti se možete putem prijavnog obrasca: https://forms.gle/sjHuGMGZiukoGSrB6, najkasnije do 5. svibnja, do kraja dana. Izabranim sudionicima_ama potvrdit će se sudjelovanje ubrzo nakon toga. Selekcija će se vršiti na temelju kvalitete prijave

Sudjelovanje je ograničeno na 10 osoba (5 po programu) te je potpuno besplatno.

 

Za sva pitanja, slobodno pišite na sven@operacijagrad.net.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Projekt sufinancira Grad Zagreb, Gradski ured za kulturu i civilno društvo.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.