Kulturne politike odozdo: DKC-HR

S predstavnicima Mreže društveno-kulturnih centara DKC-HR razgovarali smo o tome zašto je Mreža osnovana te što društveno-kulturni centri jesu i kakav tip društvenosti podrazumijevaju.

>> AUDIO ZAPIS RAZGOVORA

U desetak hrvatskih gradova akteri nezavisne kulturne scene okupljeni u udruge i saveze zajedno s gradskim upravama razvijaju modele upravljanja velikim prostornim resursima namijenjenim kulturnim i društvenim aktivnostima. Ipak, društveno-kulturni centri još uvijek predstavljaju nov i nedovoljno prepoznat oblik ustanova u kulturi. Prvi centar takve vrste jest Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, koji su suosnovali Savez udruga Operacija grad i Grad Zagreb. Osnivanjem Pogona započeo je proces zagovaranja uspostave sličnih ustanova u Hrvatskoj i regiji, a posljednji korak tog procesa osnivanje je Mreže društveno-kulturnih centara DKC-HR u svibnju 2020. godine.

Osnivači Mreže su Art radionica Lazareti (Dubrovnik), Forum udruga nezavisne kulture – FUNK (Koprivnica), Platforma Doma mladih (Split), Platforma Hvar (Hvar), Savez udruga KAoperativa (Karlovac), Savez udruga Klubtura (Zagreb), Savez udruga Molekula (Rijeka), Operacija Grad (Zagreb) i Savez udruga Rojca (Pula). Mreža je u listopadu 2021. imala strateško planiranje na Hvaru, a s njenim predstavnicima razgovarali smo o tome kako je Mreža osnovana i s kojim ciljem te što društveno-kulturni centri jesu i kakav tip društvenosti podrazumijevaju.

Audio zapis je objavljen u sklopu projekta Kulturna politika odozdo – Od dobrih praksi društveno-kulturnih centara do održivog okvira za sudioničko upravljanje. Projekt je podržan sa € 149.940 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Sadržaj ovog zapisa isključiva je odgovornost udruge Kurziv.

*Članak je izvorno objavljen na kulturpunkt.hr.

Matija Mrakovčić, Kulturpunkt.hr

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.