Konferencija "Nova javna kultura i prostori društvenosti"

Najavljujemo program jednodnevne konferencije "Nova javna kultura i prostori društvenosti" koja će se održati 24.listopada 2023. u Novinarskom domu u Zagrebu.

 

KONFERENCIJA: "Nova javna kultura i prostori društvenosti"

 10.30 - Okupljanje sudionika

 

//1// PANEL

Izvana ili iznutra? Kulturni sustav i njegovi subjekti

11.00 - 12.30

Polazeći od koncepta „nove javne kulture“, kako ga je formulirao Vjeran Katunarić, jedan od ciljeva projekta bio je proizvesti stručne i znanstvene spoznaje o važnosti lokalne infrastrukture za kulturne i društvene djelatnosti. Uvidi koje ćemo predstaviti na ovom panelu obuhvaćaju teme javnih kulturnih centara, njihovog povijesnog razvoja i modela upravljanja, dok temu nove generacije društveno-kulturnih centara uvodimo iz arhitektonske perspektive korištenja infrastrukture koju su zatekli civilni akteri, razvijajući ovdje sudioničke modele upravljanja. Posebna istraživačka linija na projektu bila je posvećena dinamici razvoja nezavisne kulturne scene kroz suradničke prakse te centralno i periferno širenje informacija i znanja oko mreže i unutar kulturnog sustava.

Sudjeluju:

izv. prof. dr. sc. Kruno Kardov, Odsjek za sociologiju Filozofskog fakulteta, Sveučilište u Zagrebu

dr. sc. Nikola Tomašegović, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta, Sveučilište u Zagrebu

izv. prof. dr. sc. Željka Tonković, Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru

dipl.ing.arh Tea Truta

dr.sc. Sanja Sekelj, Institut za povijest umjetnosti

 

 

//2// JAVNA TRIBINA

Skice za okvir: Smjernice za unapređenje javnih politika kulture i društvenosti

13.00 - 14.30 

Kroz provedbu projekta Nova javna kultura i prostori društvenosti kulminirao je višegodišnji rad aktera civilnog društva za izgradnju i unapređenje kulturne politike za javnu kulturnu infrastrukturu, kulturne centre i društveno-kulturne centre. Izrađene policy preporuke tako razrađuju važne teme iz područja rada kulturnih i društveno-kulturnih centara te predstavljaju konkretne prijedloge kojima bi se cjelokupni institucionalni i zakonodavni okvir mogao unaprijediti, a na dobrobit zajednice i aktera unutar kulturnog sustava. Na ovim su smjericama radili kulturni radnici, istraživači i stručnjaci, a upravo će neki od njih na tribini govoriti i otvoriti diskusiju o preprekama i mogućnostima unapređenja okvira za društveno-kulturno djelovanje u kontekstu održivosti, organizacijskog razvoja i kvalitetne (međusektorsku) suradnju. 

Sudionici: 

Mirela Travar, Operacija grad

Bojana Spaniček Kanoti, Platforma za Društveni centar Čakovec

Mirjana Radulović, Savez udruga Rojca

Petra Marčinko, Art radionica Lazareti

 

//3// Završna diskusija i zaključci 

14.30 - 15.15

Sudionici i sudionice konferencije će, u suradnji s panelistima i panelisticama, imati priliku sudjelovati u završnoj raspravi te formulirati zaključke i preporuke za daljnji proces. 

 

 Za sudionike će biti osigurana osvježenja.  

 

Aktivnosti strukturiranog dijaloga provode se u sklopu projekta “Nova javna kultura i prostori društvenosti”. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Za više informacija o EU fondovima: www.strukturnifondovi.hr

Nositelj projekta je Savez udruga Klubtura. Partneri u projektu su: Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Institut za razvoj i međunarodne odnose, Savez udruga Kaoperativa, Platforma Doma mladih, Art radionica Lazareti, Savez udruga Molekula, Savez udruga Rojca, Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva, Savez udruga Operacija grad, Platforma za Društveni centar Čakovec, Drugo more. 

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Saveza udruga Klubtura.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.