Konferencija "Kulturni centri i demokratizacija kulturnog sustava"

Hrvatski novinarski dom

23.11.2022.

O KONFERENCIJI 

Kulturni centri, kao jedni od ključnih stupova kulturne infrastrukture Hrvatske, već su desetljećima kronično zanemareni u sustavu hrvatske kulturne politike. Raznovrsnošću programa koji se u tim centrima provode, oni su često jedino mjesto kulturnog (pa i društvenog) života u pojedinim lokalnim zajednicama, a svojom rasprostranjenosti diljem zemlje, predstavljaju iznimno bogat potencijal za razvoj kulturno-umjetničkog izričaja, ali i potencijal da postanu mjesta okupljanja zajednice i svih njenih pripadnika. Uz kulturne centre, kao institucionalizirane oblike djelovanja, neizostavnu ulogu u kulturnom sustavu igraju i društveno-kulturni centri temeljeni na civilno-javnom partnerstvu, a koji posljednjih godina zauzimaju sve značajniju ulogu u razvoju kulturne infrastrukture Hrvatske. Upravo ovi društveno-kulturni centri koji su izašli iz zadanih, često restriktivnih, okvira upravljanja i programiranja prostora, predstavljaju iskorak u promišljanju i praksi djelovanja unutar kulturnog sustava te otvaraju vrata njegovoj demokratizaciji. 

Na ovoj ćemo konferenciji otvoriti važna pitanja razvoja i otvaranja kulturnog sustava, pitanja institucionalnog i zakonodavnog okvira i rješenja koja bi bila primjerena jednom progresivnom, otvorenom sustavu koji bi posljedično bio prilagođeniji praksama na terenu koje su napredne, eksperimentalne i često propituju zadane okvire i postavljene granice. Razgovarat ćemo i tome kako se razni centri (institucionalni i izvan-institucionalni) mogu povezati u svome djelovanju, te koje su daljnje perspektive razvoja kulturne infrastrukture Hrvatske.  

Ove ćemo teme otvoriti i raspraviti s kulturnim praktičarima, istraživačima, te predstavnicima kulturnih centara i lokalne samouprave te se nadamo da ćete nam se pridružiti u raspravi! 

 

PROGRAM KONFERENCIJE 

10.00 - 10.30 

Registracija i okupljanje sudionika; pozdravna riječ organizatora 

 

10.30 - 12.00 

Panel rasprava: Institucionalni i zakonodavni okvir kulturnog sustava: mogućnosti i perspektive 

GOSTI:

Ana Žuvela, istraživačica i stručnjakinja u području kulturne politike 

Davor Mišković, kulturni radnik i praktičar

Mirela Travar, kulturna radnica, predsjednica Mreže društveno-kulturnih centara DKC-HR

MODERATORICA:

Željka Tonković

 

12.00 - 13.00 

Moderirane diskusijske grupe 

 

13.00 - 14.00 

Ručak za sudionike 

 

14.00 - 15.30 

Panel rasprava: Kulturni sustav u praksi: kulturni centri u zajednici 

GOSTI:

Emina Višnić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba 

Pavlica Bajsić, ravnateljica Centra mladih Ribnjak

Stefana Došen, predstavnica Multimedijalnog kulturnog centra Split

MODERATORICA:

Iva Zenzerović

 

15.30 - 16.00

Zaključci i završna rasprava 

Konferencija se održava u sklopu projekta Kulturna politika odozdo – Od dobrih praksi društveno-kulturnih centara do održivog okvira za sudioničko upravljanje. Projekt je podržan sa € 149.940 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Nositelj projekta je Operacija grad (Zagreb), a partneri Savez udruga Klubtura (Zagreb), Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva (Zagreb), Platforma za društveni centar Čakovec (Čakovec), Savez udruga Kaoperativa (Karlovac), Platforma doma mladih (Split), Art radionica Lazareti (Dubrovnik), Savez udruga Rojc (Pula), Savez udruga Molekula (Rijeka) te Mreža društveno-kulturnih centara (Zagreb).  

Konferencija se provodi uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva kroz program Centri znanja. Savez udruga Klubtura Centar je znanja u području nezavisne kulture.

Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH.

 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.